***ILMAINEN TOIMITUS YLI 40€ TILAUKSILLE***

Mistä tunnistaa laadukkaan oliiviöljyn? Kopierat och oredigerat.

Pullo tai peltipurkki

Oliiviöljyjä on pakattu läpinäkymättömään tai tummennettuun lasipulloon tai peltipurkkiin. Säilytä oliiviöljy aina pimeässä ja viileässä, ei koskaan auringonvalossa tai uunin tai muiden lämmönlähteiden läheisyydessä. Pidä korkki suljettuna, ilma saa öljyn härskiintymään. Otamme kuljetuksen ja varastoinnin aikana ulko- ja sisälämpötilat huomioon, jotta oliiviöljysi olisi yhtä korkealaatuista kuin sen lähtiessä tilalta.

Laatuluokka

Korkeimman laatuluokan oliiviöljyn etiketissä lukee ”Extra Virgen Olive Oil / Extra-neitsytoliiviöljy / Extra Jungfruolivolja”. Extra-neitsytoliiviöljy on valmistettu puristamalla tai uuttamalla öljy oliiveista, kun taas alempien laatuluokkien öljyjen valmistamisen aikana käytetään kemiallisia liuottimia ja lämpöä, mitkä pilaavat paljon maku- ja ravinto-ominaisuuksia.

Hinta

Myös hinnan perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä öljyn laadusta. Hinta ei toki ole täysin vedenpitävä mittari, mutta on selvää, että laadukas oliiviöljy, mikä valmistetaan perinteisin ja oikein menetelmin, vaatii työtunteja ja käsityötä. Tästä syystä extra-neitsytoliiviöljyt ovat usein arvokkaampia kuin jalostetummat oliiviöljyt.

Alkuperä

Jos oliiviöljypullon kyljessä lukee selvästi missä öljy on tuotettu, mistä oliivilajikkeista öljy on tehty ja kuka öljyn tuottaja on, on öljy luultavasti laadukasta. Usein pulloissa voi lukea vain pullotusmaa, mikä ei missään nimessä tarkoita sitä, että öljy on valmistettu siinä maassa.

Päiväys 

Oliiviöljyn maku alkaa heiketä jo muutamien kuukausien jälkeen öljyn valmistuksesta. Kannattaa siis valita kaikista tuorein öljy hyllystä, eikä mielellään pulloa, jossa päiväys on alle puolen vuoden päässä. Avauksen jälkeen öljyn ollessa kosketuksissa hapen kanssa, laatu alkaa heiketä nopeammin kuin sinetöidyssä pullossa, joten varastoon ei kannata isoja määriä laadukastakaan oliiviöljyä hamstrata.

Kitkeryys

Oliiviöljylle ominainen kitkerä maku, mikä kertoo sen sisältämistä antioksidanteista. Mitä enemmän öljyä on prosessoitu, sitä mauttomampaa öljy on, joten kitkerään makuun kannattaa totuttautua, jotta tunnistaa hyvän öljyn. Kitkerä, laadukas öljy on kuitenkin raikkaan makuinen.

Väri

Extra-neitsytoliiviöljyn väri riippuu siihen käytettyjen oliivien väristä. Tästä syystä vihreä väri ei ole tae laadukkaalle öljylle. Väri muuttuu öljyn vanhentuessa yleensä keltaisemmaksi tai oranssimaiseksi.

Suomi fi