***FREE SHIPPING FOR ORDERS OVER 30€***

Finca la Torre - Bobadilla, Málaga, Esp.

FIN Finca la Torrella on mahtava historia. Tila, joka on ollut roomalaisten, visigoottien ja maurien hallussa, sai nimensä Finca la Torre vuonna 1260 samannimisen rajavartiotornin rakennuksen yhteydessä. Oliiviöljyjen tuotanto ja kauppa on käynyt yli 2200 vuoden ajan tällä alle 380 hehtaarin kokoisella tyypillisellä andalusialaisella tilalla Bobadillassa Antequeran liepeillä Etelä-Espanjassa. Tila sijaitsee Fuente de Piedran ja El Torcal de Antequeran kansallispuistojen välisellä alueella, jota ympäröivät mahtavat rinteet tarjoten vaikuttavat näkymät. Myös sää voi olla erittäin vaikuttava - kesällä voi paahtaa 40 asteen kuumuus ja talvella jäätävät tuulet piinaavat korkeiden vuorten reunustamaa laaksoa. Olosuhteet ovat siis haastavat mutta samaan aikaan ihanteelliset oliivipuille, joten täällä tuotetaan luonnonmukaisia ja biodynaamisia oliiviöljyjä, jotka ovat maailmanlaajuisesti palkittuja.
Selkeä tavoite – tuottaa maailman parasta oliiviöljy
Finca la Torren oliiviöljymestarilla Victor Pérezillä on intohimo tuottaa maailman parasta oliiviöljyä. Kaikki oliivinkasvatus on biodynaamista – lampaat, hevoset, kanat, muutama vihainen riikinkukko sekä puista pudonneet hedelmät myötävaikuttavat lannoiteseokseen, jota pidetään täydellisenä ravinteena oliivipuille. Kaikki vaiheet suoritetaan tietyssä järjestyksessä parhaan laadun takaamiseksi. Tavallisesti 100 kilosta oliiveja saadaan 19-24 litraa oliiviöljyä. Mutta ei täällä – Finca la Torrella 100 kiloa oliiveja tuottaa vain 8-14 litraa oliiviöljyä! Maahan pudonneet oliivit ovat myöskin pannassa, kaikki oliivit poimitaan suoraan puista. Sadonkorjuu alkaa aikaisin aamulla ennen kuin lämpö tekee siitä aivan liian raskasta.
Punnituksen jälkeen oliivit lajitellaan, jonka jälkeen ne jauhetaan ja niistä erotetaan vesi. Täydellisen kypsistä oliiveista puristetusta tahnasta erotetaan öljy vain yhdellä kertapuristuksella. On kiire, työryhmät työskentelevät vuorokauden ympäri, etteivät oliivit hapettuisi (mustuen) ja tuotteen laatu laskisi. Oliivien tulee olla nuoria ja vihreitä. Lämpötilavalvotun kylmäpuristuksen (enintään 27C), joka säilyttää öljyn hyvät ominaisuudet, jälkeen alkaa edistyksellinen suodatus, joka jatkuu, kunnes öljy on saavuttanut tarpeeksi korkean puhtauden. Koemaistelua suoritetaan koko prosessin ajan ja kun öljy on saavuttanut oikean maun ja ominaispiirteensä, on aika varastoida se ruostumattomasta teräksestä valmistetuissa säiliöissä. Finca la Torrella öljyt säilytetään säiliöissään toimitusajankohtaan saakka, jolloin haluttu määrä pullotetaan ja jokainen pakkaus leimataan. Nämä öljyt ovat ominaispiirteiltään pippurisia ja intensiivisiä ja mikäli öljyä niellään hitaasti, kurkkua raapaisee aavistuksen jälkeenpäin. Tämä on selkeä merkki öljyn nuoruudesta, tuoreudesta ja terveellisyydestä.
Raskaasta työstä ja pitkistä päivistä huolimatta samalla myös juhlitaan tuorepuristetulla öljyllä, iberico-kinkulla ja tuoreella leivällä. Ei auta kuin kadehtia työryhmiä, jotka taukojensa aikana kattavat pöytään välimerelliset herkkunsa ja luomuhedelmät tilan omasta puutarhasta.
Kaikkialla vallitsee kevyt tunnelma, nauru on herkässä ja kaikki vaikuttavat selvästi onnellisilta ja ylpeiltä – the spirit of Finca la Torre!

SWE Finca la Torre har en fantastisk historia. Gården som varit under besittning av romarna, visigother samt morerna fick namnet Finca la Torre år 1260 i samband med byggandet av ett gränsvaktstorn - Finca la Torre. I mer än 2.200 år har man bedrivit produktion och handel med olivoljor på denna knappt 380 ha stora gård i typiskt andalusiska Bobadilla utanför Antequera i Sydspanien. Gården är belägen mellan nationalparkerna Fuente de Piedra och El Torcal de Antequera och omgiven av väldiga sluttningar som bjuder på mäktiga vyer. Även vädret kan vara rätt mäktigt. Sommartid kan det bli runt 40 graders hetta och vintertid så pinar isande vindar dalgången mellan de höga kullarna. Det är alltså utmanande men samtidigt optimala förhållanden för olivträden,  och här produceras ekologiska och biodynamiska olivoljor, prisbelönta världen över.
Målet är klart - att producera Världens bästa olivolja
Victor Pérez heter olivoljemästaren på Finca la Torre som brinner för att producera världens bästa olivolja. Hela olivodlingen är biodynamisk - får, hästar, höns, några arga påfåglar samt fallfrukt bidrar till en gödselblandning som anses vara en perfekt näring för olivträden. Samtliga moment sker i bestämd ordningsföljd för bästa kvalitet. Vanligtvis så utvinns det mellan 19-24 liter olivolja ur 100kg oliver. Men inte här, på Finca la Torre utvinns endast 8-14 liter per 100kg oliver! Fallfrukt är naturligtvis förbjuden frukt, alla oliver skördas rakt ur träden. Skördandet börjar tidigt på morgonen före hettan gör det alldeles för tungt.
Efter invägning blir det sortering följd av malning och vattenseparering. Endast en omgång olja utvinns av den pressade pastan från de perfekt mogna oliverna. Och det är bråttom, arbetslagen jobbar dygnet runt, annars riskerar oliverna att börja oxidera (de svartnar) vilket ger en sämre produkt. Oliverna ska vara unga och gröna. Efter den temperaturbevakade kallextraheringen (max 27C) som bevarar oljans goda egenskaper påbörjas en avancerad filtrering som pågår tills oljan uppnått en tillräckligt hög renhet. Provsmakning pågår under hela processen och när den har uppnått rätt smak och karaktär är det dags för slutlagring i cisterner av rostfritt stål. Hos Finca la Torre förvaras oljorna i sina cisterner ända tills det är dags för leverans, först då buteljeras önskad mängd och varje förpackning stämplas. Karaktären på dessa oljor är peppriga och intensiva och sväljer man långsamt så river det aning i halsen efteråt, ett klart tecken på att oljan är ung och frisk och anses som mest hälsofrämjande.
Trots det tunga arbetet och de långa dagarna så är det samtidigt en fest, en fest som firas med nypressad olja, iberico-skinka och nybakat bröd. Man kan inget annat en avundas arbetslagen när de under sina pauser bland dessa hisnande vyer dukar upp sina medhavda delikatesser samt ekologiska frukter från gårdens egen trädgård.
Det råder en lätt stämning överallt, skrattet ligger nära till hands och folk verkar påtagligt lyckliga och stolta - The Spirit of Finca la Torre!