*** GRATIS FRAKT FÖR BESTÄLLNINGAR ÖVER 40 € ***

Olivolja – Det gröna guldet
En grundpelare i medelhavsköket. Samtliga olivoljor som vi erbjuder tillhör världens bästa och är kallpressade äkta ekologiska Extra Virgin (jungfru) -oljor av mycket exklusiv kvalitet som vi importerar direkt från små gårdar i Spanien. Vi rekommenderar att du har tre olika olivoljor i köket. En bra basolja att steka i, en något mildare och lättare, samt en tredje som passar bra för smaksättning - gärna pepprig och kraftig. Kring varje produkt hittar du en detaljerad beskrivning om smak, karaktär, syrahalt, olivsort samt information om odlingen.
Oliver har odlats i tusentals år, först runt trakterna av Sahara och Egyptien, och hos Finca la Torre i Andalusien (Spanien) har olivolja producerats sedan ett par tusen år tillbaka! Olivoljan har genom tiderna varit och är fortsättningsvis en mycket viktig handelsvara. Det finns hundratals olika olivsorter varav Hojiblanca är kanske den vanligaste i Syd-Spanien förekommande inom olivoljeproduktion.
Olivolja finns i många olika kvalitéer varav endast de finaste används till matolja. Högst kvalité har jungfruoljan, ­Extra virgin. Äkta jungfruolja kallpressas snabbt, inom ca 4h från plockning. Verkligt högklassiga olivoljor fås idag fram tack vare avancerade metallkvarnar, filtreringssystem och hermetisk tillslutna lagringstankar, vilka gör det möjligt att producera hittills oöverträffade olivoljor. Även de rent naturliga elementen har stor betydelse liksom hanteringen av nyskördade oliver.
Tyvärr finns det också en massiv produktion med bulkoljor av låg kvalitet som är billiga att framställa. Med hjälp av kemiska metoder döljs dålig kvalité och smak. Kvalitetsmärkningen som används inom EU idag togs fram för ett halvsekel sedan för att stävja fusk inom branschen, men trots det är handeln med dessa betydande. Olivoljorna som du hittar hos oss produceras på de gårdar som vi köper ifrån och alla förpackningar är märkta med pressningsdatum. Vi besöker personligen gårdarna på plats och bekantar oss med dem, kolla in filmer och bilder på vår hemsida!
En äkta jungfruolja av hög klass känns främst igen på att den är fruktig, pepprig och något bitter i smaken. Det låter lite konstigt, men det är i själva verket mycket lätt att lära sig uppskatta smaken hos dessa istället för de mildare oljorna.

Förvara rätt

Förvara alltid olivolja mörkt och svalt. Absolut inte i solljus eller intill ugnen eller andra värmekällor. Håll korken på, luft får oljan att härskna. Under transport och lagring tar vi ute- och innetemperaturer i beaktande så att din olivolja ska ha samma höga kvalitet som då den lämnat gården.
Också i Learn more about our products

Vinäger

svenska sv