*** GRATIS FRAKT FÖR BESTÄLLNINGAR ÖVER 40 € ***

Finca la Torre

Finca la Torre - Bobadilla, Málaga, España
SWE Finca la Torre har en fantastisk historia. Gården som varit under besittning av romarna, visigother samt morerna fick namnet Finca la Torre år 1260 i samband med byggandet av ett gränsvaktstorn - Finca la Torre. I mer än 2.200 år har man bedrivit produktion och handel med olivoljor på denna knappt 380 ha stora gård i typiskt andalusiska Bobadilla utanför Antequera i Sydspanien. Gården är belägen mellan nationalparkerna Fuente de Piedra och El Torcal de Antequera och omgiven av väldiga sluttningar som bjuder på mäktiga vyer. Även vädret kan vara rätt mäktigt. Sommartid kan det bli runt 40 graders hetta och vintertid så pinar isande vindar dalgången mellan de höga kullarna. Det är alltså utmanande men samtidigt optimala förhållanden för olivträden,  och här produceras ekologiska och biodynamiska olivoljor, prisbelönta världen över.
Målet är klart - att producera Världens bästa olivolja
Victor Pérez heter olivoljemästaren på Finca la Torre som brinner för att producera världens bästa olivolja. Hela olivodlingen är biodynamisk - får, hästar, höns, några arga påfåglar samt fallfrukt bidrar till en gödselblandning som anses vara en perfekt näring för olivträden. Samtliga moment sker i bestämd ordningsföljd för bästa kvalitet. Vanligtvis så utvinns det mellan 19-24 liter olivolja ur 100kg oliver. Men inte här, på Finca la Torre utvinns endast 8-14 liter per 100kg oliver! Fallfrukt är naturligtvis förbjuden frukt, alla oliver skördas rakt ur träden. Skördandet börjar tidigt på morgonen före hettan gör det alldeles för tungt.
Efter invägning blir det sortering följd av malning och vattenseparering. Endast en omgång olja utvinns av den pressade pastan från de perfekt mogna oliverna. Och det är bråttom, arbetslagen jobbar dygnet runt, annars riskerar oliverna att börja oxidera (de svartnar) vilket ger en sämre produkt. Oliverna ska vara unga och gröna. Efter den temperaturbevakade kallextraheringen (max 27C) som bevarar oljans goda egenskaper påbörjas en avancerad filtrering som pågår tills oljan uppnått en tillräckligt hög renhet. Provsmakning pågår under hela processen och när den har uppnått rätt smak och karaktär är det dags för slutlagring i cisterner av rostfritt stål. Hos Finca la Torre förvaras oljorna i sina cisterner ända tills det är dags för leverans, först då buteljeras önskad mängd och varje förpackning stämplas. Karaktären på dessa oljor är peppriga och intensiva och sväljer man långsamt så river det aning i halsen efteråt, ett klart tecken på att oljan är ung och frisk och anses som mest hälsofrämjande.
Trots det tunga arbetet och de långa dagarna så är det samtidigt en fest, en fest som firas med nypressad olja, iberico-skinka och nybakat bröd. Man kan inget annat en avundas arbetslagen när de under sina pauser bland dessa hisnande vyer dukar upp sina medhavda delikatesser samt ekologiska frukter från gårdens egen trädgård.
Det råder en lätt stämning överallt, skrattet ligger nära till hands och folk verkar påtagligt lyckliga och stolta - The Spirit of Finca la Torre!

 

svenska sv